Vojens er en stationsby med cirka 7.600 indbyggere. Byen ligger centralt i det sydjyske område og tæt på motorvej E45 og jernbane, der fører til København, Århus eller Hamborg. Vojens ligger et kvarters kørsel vest for Haderslev og cirka en halv times kørsel syd for Kolding.

Vojens er en attraktiv by for pendlere, der lægger vægt på at bo centralt i forhold til karrieremuligheder, bo billigt og samtidigt have de mange tilbud til børnefamilier og seniorer, som Vojens har.

Vojens er kendt som sportsby med gode rammer for både indendørs og udendørs sport og idræt.

I byen finder du idrætter som ishockey, skøjteløb og curling eller go-cart bane, speedway-bane og skydecenter, som man gerne kører langt efter. Vi har egen svømmehal med badeland og spabad – og et fitness-center, hvor du kan være aktiv døgnet rundt – næsten da.

Vojens har en stærk foreningskultur med tilbud til børn og voksne i alle aldre inden for idrætter som fodbold, håndbold, badminton, svømning, gymnastik og volley for at blot at nævne nogle af de største idrætter. Spejderne bor centralt og midt i skoven.

I Vojens er der 2 folkeskoler, som ligger i hver sin ende af byen. Bregnbjergskolen (unionvej 4) er for de mindste årgange i 0.-6. klasse, og Ungeuniverset (Østergade 34/Jyllandsgade 29) er for de største i 7.-9. klasse. Der er to velfungerende børnehaver, den ene har tilknyttet en vuggestue.  I Vojens er også en selvejende efterskole, Vojens Gymnastik og Idrætsefterskole med en stærk idrætsprofil.

Vojens var en selvstændig kommune indtil 2007, hvor Gram, Vojens og Haderslev blev sammenlagt i Haderslev Kommune. I dag har Vojens status som centerby i kommunen.

 

lagoniskolen

Historie:
Navnet Woyens dateres tilbage til 1652 I 1860 fandtes kun tre gårde i området, hvor senere Woyens by opstod. Udviklingen startede, da jernbanen mellem Flensborg og Vamdrup blev anlagt, og Peter Lagoni købte jorden, hvor banegården var planlagt til at skulle ligge. Han udstykkede området til byggepladser. Det første lokomotiv kom til Vojens i 1864, Vojens Station blev opført i 1865, og sidebanelinjen fra Vojens til Haderslev kom til i 1866. Efterfølgende har specielt køleskabsfabrikken Brødrene Gram A/S haft stor betydning for Vojens’ udvikling. Hans Gram så, efter at banen var etableret, de logistiske muligheder og grundlagde i 1901 virksomheden, som gennem 100 år dominerede bybilledet i Vojens. Virksomheden havde i midten af halvfjerdserne mere end 3500 medarbejdere. Fabrikant Aage Gram var desuden med til at stifte Vojens Ungdomsskole og boligselskabet af 1943 i Vojens.

Vojensfilm

Media Solutions har i samarbejde med en række virksomheder i Vojens lavet en 3 minutters film om byens mange fortrin.

Den er optaget den 18. april 2023.

Klik på billedet for at se den på YouTube og del den gerne med dine venner og bekendte – også dem, der endnu ikke er flyttet hertil 🥰