Fredagshøjskolen i Vojens – forår 2020

Leveret af Forum Vojens

 

Forårssæsonen består af 3 foredrag og et besøg i Kobbermølle. Samlet pris ialt 300 kr.
Entré til enkeltforedrag er 100 kr. (betales ved indgangen), og turen til Kobbermølle Industrimuseum alene koster 150 kr.

Det er FOF, der arrangerer, og foredragene afholdes i Vojens Kultur og Musikhus (Vestergade 20, 6500 Vojens) på fredage kl. 10-12.

Info og tilmelding via FOFs hjemmeside.

Fredag den 24.1.2020 kl. 10-12
Arne Doktor: De hvide busser

Gennem en lang karriere som rejseleder har foredragsholder Arne Doktor mødt mange mennesker. Én af dem var en af de vognmænd, der deltog i Folke Bernadotte-aktionen med de hvide busser i slutningen af Anden Verdenskrig.Folke Bernadotte var en svensk diplomat, der blev kendt for sit arbejde med at få frigivet danske og norske fanger fra tyske koncentrationslejre .Han var leder af en storstilet Røde Kors-hjælpeaktion i februar-maj 1945. Efter forhandlinger med bl.a. Heinrich Himmler lykkedes det Bernadotte at befri ca. 30.000 koncentrationslejrfanger og transportere dem i hvide busser fra Tyskland til Sverige.
Om denne berømte aktion fortæller Arne Doktor.

 

 

 

 

 

 

 

Fredag den 14.2.2020 kl. 10-12 Julemærkehjemmene
I over 100 år har Julemærkehjemmene hjulpet udsatte børn. I starten var udfordringen tuberkulose. I dag handler det om at hjælpe børn mod mobning, ensomhed og overvægt.
De fem Julemærkehjem hjælper hvert år omkring 1.000 børn i alderen fra 7-14 år videre i livet. På Julemærkehjemmene får børnene hjælp til at komme ud af mobning og isolation. Samtidig lærer de om sund kost og motion, så de taber sig. De får selvtillid, så de igen kan smile til livet.
H.K.H. Kronprinsesse Mary er protektor for Julemærkefonden.
Forstander Lasse Balsgaard vil fortælle om julemærkehjemmene og deres betydning for udsatte danske børn.

Lasse Balsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag den 28.2.2020 kl. 10-12 Kai Norman Andersen
Karsten Eskildsen: Kai Norman Andersen.
Kai Normann Andersen var ubestridt den mest populære komponist i første halvdel af 1900-tallet. Han skrev over 900 melodier, som var karakteristiske ved en lys elegance og en sjælden sangbarhed. Hvem kender ikke hans melodier til ”Mød mig på Cassiopeja”, som vi sidst kunne høre med Philip Faber og pigekoret søndag aften på DR K!  Vi vil i selskab med Karsten Eskildsen få et indblik i komponistens smukke produktion og i hans liv.

Karsten Eskildsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag den 13.3.2020: Tur til Industrimuseet i Kobbermølle
Kobbermøllen er et af de ældste industrimuseer. Her kan man se de gamle arbejderstempelure, her findes en omfattende samling af lysestager, vandkedler, af store kobberkar – de såkaldte “Flensburger Eimer”, bageforme og historiske dokumenter og billeder fra Kobbermøllens næsten 400 år lange historie.
Allerede omkring år 1600 udnyttede man vandkraften i Krusåen, som her udmunder i Flensborg fjord, til drift af et jernhammerværk. Det blev anlagt af Christian den IV, konge af Danmark og Norge. Fra 1633 fremstillede kobbermøllen kobberplader til tagdækning af de danske kongeslottet og til indklædning af træskibe.