Fredagshøjskolen i Vojens

Leveret af Forum Vojens

Efterårssæsonen for FOFs Fredagshøjskole i Vojens omfatter en ”pakke” med 3 foredrag og et besøg på Knivsbjerg, i alt 400 kr. Enkeltforedrag 100 kr, tur til Knivsbjerg alene 200 kr. Foredragene afholdes på Vojens Kultur-og musikhus, Vestergade 20 i Vojens. Fredage kl.10.00 – 12.00.

Tilmelding til foredragsrækken på telefon 29 90 63 59 eller via mail info@fofhaderslev.dk

Fredag den 30.9.2022
Gunild Bogdan: Japan

Som mangeårigt medlem af organisationen People to People har Gunild Bogdahn både indkvarteret udenlandske gæster i hjemmet i Starup, og også selv være indkvarteret privat på de ture, som hun har arrangeret, bl.a. til Japan.

Rejser til Japan er fulde af oplevelser, fordi det er kontrasternes land med millionbyernes neonoplyste gader og high tech, og rundt om hjørnet mødes kimono-klædte kvinder ved 1000 år gamle templer og pagoder.

Japan er nok det mest autentiske land i Østen, hvor høflighed og ordentlighed er en selvfølge og dyder, der ikke slækkes på. Jeg vil fortælle om gå-busser, boligindretning, skolesystemet og toiletter! – og meget, meget mere.

Foredragsholderen Jeg medbringer billeder fra sine rejser. Der er mulighed for at stille spørgsmål.

Fredag 21.10.2022:
Tur til Knivsbjerg – det tyske mindretals samlingspunkt i Sønderjylland

Afgang Vojens i privatbiler kl. 09.30, ankomst Knivsbjerg ca. 10.00, besøg på Knivsbjerg; derefter en beskeden frokost og eftermiddagen fri.

Fredag den 4.11.2022:
Christian Bjørnskov: Amerikas tilstand

Medierne skriver ofte om ’amerikanske tilstande’. Men USA er 50 forskellige stater med forskellig historie, økonomi og kultur. Hvordan ser landet og de 50 stater ud bag facaden? Hvem er rige og fattige – og hvor fattige er de i virkeligheden? Hvem laver hvad, hvor ligner kulturen Spaniens, og hvor ligner den mere Skandinavien? Og er USA i virkeligheden så frit og kapitalistisk som mange forestiller sig? Foredraget afmystificerer USA, sammenligner med vores del af verden, og gør forhåbentlig deltagerne klogere på verdens rigeste land.

Fredag den 25.11.2022: Sigfried Matlok: Fra Jerseyko til POPP

I 1945 fik en god dansk mand på Tinglevkanten besøg fra familien på Lolland-Falster. Den havde kun to betingelser: de ville se en Jerseyko og en hjemmetysker, for begge kendte man ikke på Sydhavsøerne. Tiderne har sandelig forandret sig – til fordel for hjemmetyskerne, som heldigvis forlœngst har forladt det gyldne zoologiske bur. Da Dronning Margrethe 2021 var på hendes forsinkede Genforeningsrejse kom hun overraskende ikke til Tønder, men måske har Dronningen – med hendes vanlige historiske sans – først ville afvente kommunalvalget, som gav Tønder en ”hjemmetysk” borgmester – ligesom hendes farfar, kong Christian X. i 1920 – dog under helt andre forhold – blev mødte af Tonderns davœrende ”tyske” borgmester.

Hvad er der sket med mindretallet siden 1920 – og ikke mindst med danskernes syn på mindretallet i de senere år, hvor det at vœre tysk i det tyske mindretal