Vejen Kunstmuseum – Niels Hansen Jacobsen og Ingrid Vang Nyman

10/03/2017 10:00 - 12:00

Niels Hansen Jacobsen og Ingrid Vang Nyman

Foredrag ved Museumsinspektør Teresa Nielsen, Vejen kunstmuseum

Fredag den 10.3.2017 kl. 10-12 i Vojens Kultur & Musikhus

Pris: kr. 275 for 4 Fredagshøjskole-arrangementer

Billedhuggeren og keramikeren Niels Hansen Jacobsen var født i Vejen og blev en af Europas mest fascinerende kunstnere.

Vejen kunstforening og Vejen og fik i forbindelse med, at man i 1923 fik opført det store Troldespringvand udført af Hansen Jacobsen udvirket, at der på kommunens regning blev der opført et museum og et atelier til Hansen Jacobsen, og i forbindelse med dette opførte Hansen Jacobsen for egne midler et beboelseshus.

Byggerierne stod færdige i 1924, hvor Hansen Jacobsen flyttede ind og hvor museet, eller kunsthallen, som den kaldtes, ligeledes åbnede. Her findes i dag stort set alle Hansen Jacobsens skulpturer, en stor samling af hans keramik, hans originale indbo og meget andet, der dokumenterer Hansen Jacobsens liv og produktion.

En anden, mindre kendt Vejenborger var illustratoren Ingrid Vang Nyman, hvis illustrationer af Pippi Langstrømpe netop i denne tid kan ses på en særudstilling på Vejen Museum. Siger man Pippi Langstrømpe, ser de fleste straks for deres indre blik tegningerne af den fregnede pige med røde fletninger. Billedet af verdens stærkeste pige står knivskarpt og stærkt. Men mens forfatteren Astrid Lindgren blev verdensberømt, var illustratoren Ingrid Vang Nyman (1916-1959) totalt ubeskrevet, da Vejen Kunstmuseum i år 2000 lavede den første udstilling nogensinde om hendes livsværk. Men hvorfor netop i Vejen?

Vojens Kultur og Musikhus
Vestergade 20, 6500 Vojens

Arrangør: FOF Haderslev