Sønderjyske kvinder 1923-2023

Tid: onsdag den 18. januar 2023 kl. 19.

Sted: Mødet holdes i Lokalhistorisk Arkiv for Vojensområdet, Danmarksgade 16, 6500 Vojens.

Program: Lis Mikkelsen holder foredrag om Sønderjyske kvinder. Den sønderjyske kvinde er beskrevet smukt og romantisk som en røvet datter eller en ombejlet kvinde. Virkeligheden var anderledes barsk og krævende. Det er nogle af Lis Mikkelsens pointer i foredraget.
Der var ikke noget romantisk ved den sønderjyske kvinde i 1920´erne. De fleste var hjemmegående med krigens traumer bag sig og med masser af arbejde i hverdagen. Enkelte var udearbejdende. I foredraget fortæller jeg om generaliseringer omkring tyske og danske kvinder, om en husmandskones kår, om en vandrelærerkone i Sydslesvig, om en sønderjysk modstandskvinde og om en sønderjysk kvinde, der blev politiker.

Da man nærmede sig 100-året for Genforeningen, var den sønderjyske kvinde kommet på arbejdsmarkedet, og hendes livsvilkår lignede kvindernes i det øvrige Danmark, så vi hører eksempler om sønderjyske kvinders liv gennem hundrede år fra 1923-2023.

Lis Mikkelsen er fra Toftlund og forfatter til flere bøger med sønderjyske emner, bl.a. om den fattige vandrelærer Henriette Gubi og Helene Hanssen, H.P.  Hanssen kone. Deltagerne kan købe bøgerne efter foredraget.

Entré: Foredraget er gratis, men man kan købe kaffe med kage til 40 kr. Tilmelding til på mail til HSHaderslev@gmail.com

Arrangør: Historisk samfund for Sønderjylland og Lokalhistorisk Forening for Vojensområdet